دستورات ایمنی برای اره های فلز بُر
- میزان تحمل سرعت مجاز متعلقات باید حداقل معادل با حداکثر سرعت تعیین شده بر روی ابزار برقی باشد. متعلقاتی که سریعتر از حد مجاز میچرخند، ممکن است بشکنند و به اطراف پرتاب شوند.
- قطر و ضخامت ابزار و متعلقاتی که بر روی دستگاه قرار میگیرند، باید با اندازهها و مقادیر قید شده ابزار برقی مطابقت داشته باشند. ابزار و متعلقات با اندازه های نامتناسب و نادرست نمی توانند به حد کافی تحت حفاظت و قابل کنترل باشند.
- از تجهیزات ایمنی و پوشش محافظ شخصی استفاده کنید. متناسب با نوع کار از گارد محافظ صورت یا عینک ایمنی استفاده کنید. در صورت لزوم از ماسک ضد غبار، گوشی ایمنی، دستکش ایمنی و یا پیش بند ایمنی مخصوصی که بتواند در مقابل ذرات مواد یا تراشه از شما محافظت کند، استفاده نمایید. محافظ چشمها باید بتواند در مقابل پرتاب براده و تراشههایی که در هنگام کارهای مختلف تولید میشوند، از چشمان شما محافظت کند. ماسکهای ایمنی ضد غبار یا ماسکهای تنفس باید قادر به فیلتر کردن گرد و غبار ناشی از کار باشند. قرارگیری طولانی مدت در معرض سر و صدای بلند، میتواند باعث تضعیف قدرت شنوایی شود.
- در مورد سایر افراد به فاصله آنها نسبت به محدوده کاری خود توجه کنید. هر فردی که وارد محدوده کاری می شود باید از تجهیزات ایمنی استفاده کند. امكان پرتاب شدن قطعات شكسته و جدا شده از قطعه كار و یا ابزار و متعلقات شكسته حتی در خارج از محدوده كار نیز وجود دارد و میتواند منجر به جراحاتی گردد.
- كابل برق دستگاه را از ابزار و متعلقات در حال چرخش روی آن دور نگاه دارید. در صورتیكه كنترل خود را بر روی ابزار الكتریكی از دست بدهید، امكان قطع شدن، و یا گیر كردن و گره خوردن كابل برق وجود داشته و منجر به اصابت و گیر كردن دست و ساعد شما به ابزار در حال چرخش گردد.
- شیارهای تهویه ابزار برقی را به طور مرتب تمیز کنید. گرد و غبار میتواند از طریق پروانه موتور به داخل محفظه وارد شود و تجمع زیاد براده فلز در آن ممکن است به سوانح و خطرات الکتریکی منجر گردد.
- از به کارگیری ابزار الکتریکی در مجاورت مواد قابل اشتعال خودداری کنید. ابزار برقی را زمانی که روی یک سطح قابل اشتعال مانند چوب قرار گرفته است، به کار نیاندازید. جرقهها میتوانند باعث اشتعال این مواد شوند.
- از متعلقاتی که نیاز به سیال خنک کننده دارند استفاده نکنید. استفاده از آب و یا سایر مواد خنک کننده مایع میتواند موجب بروز برق گرفتگی شود.
- همواره از فلانژ مهار با اندازه و شکل درست برای تیغه اره انتخاب شده خود استفاده کنید. فلانژهای مناسب، تیغه اره را مهار می کنند و اینگونه خطر شکستگی تیغه اره را کاهش می دهند.
- تیغه اره ها باید دقیقا با محور ابزار برقی شما متناسب باشند. ابزارهایی که دقیقا متناسب با ابزار برقی نباشند، غیر منظم می چرخند، بسیار لرزش دارند و میتوانند.
- از تیغه اره های آسیب دیده استفاده نکنید. پیش از هر بار کاربری، تیغه اره ها را از لحاظ ترک و لب پریدگی کنترل کنید. در صورتی كه ابزار برقی و یا تیغه اره آن به زمین افتاد، كنترل كنید كه ابزار دستگاه آسیب ندیده باشد و یا از ابزار و متعلقات سالم دیگری استفاده نمائید. پس از جایگذاری و کنترل تیغه اره، خود و افراد نزدیک خود را دور از سطح تیغه اره چرخان قرار دهید و بگذارید ابزار برقی یک دقیقه با بیشترین سرعت کار کند. تیغه اره های آسیب دیده اغلب در این مدت زمان آزمایش شکسته می شوند.
پس زدن دستگاه و هشدارهای ایمنی
ضربه زدن یا پس زدن یك واكنش ناگهانی است که در نتیجه گیر كردن و یا بلوكه شدن ابزار و متعلقات در حال چرخش بر روی تیغه اره بوجود می آید. گیر کردن یا بلوکه شدن منجر به ایست ناگهانی ابزار کار در حال چرخش می باشد. اینگونهپرتاب دستگاه برش کنترل نشده به بالا در جهت کاربر سریع تر می شود.
بطور مثال در صورتیكه یك تیغه اره در قطعه كار گیر كرده و یا بلوكه شود، امكان دارد تیغه اره بشكند و یا منجر به ضربه زدن (پس زدن) شود. امکان شکستن تیغه های اره از این طریق نیز وجود دارد.
ضربه زدن (پس زدن) نتیجه استفاده و بكارگیری نادرست از ابزار برقی است. با رعایت اقدامات ایمنی مناسب به شرح زیر میتوان از آن جلوگیری بعمل آورد.
- ابزار برقی را محکم بگیرید و بدن و بازوی خود را به گونهای قرار دهید که قادر به کنترل و خنثی کردن نیروهای ضربه زننده دستگاه باشید. شخص کاربر میتواند با رعایت احتیاط و اقدامات ایمنی مناسب بر نیروهای ضربه زننده رو به بالا تسلط داشته باشد.
- از وارد شدن به محدوده جلو و پست تیغه اره جرخان پرهیز کنید. در صورت ضربه به عقب، مجموعه دستگاه برش و ساب به بالا و به طرف کاربر رانده می شود.
- از تیغه برش چوب یا دندانه ای و نیز از صفحه الماسه مشبک با بیش از 10 میلیمتر عرض حفره استفاده نکنید. چنین ابزارهایی اغلب باعث پس زدن دستگاه و یا از دست دادن كنترل بر ابزار برقی میشوند.
- از بلوکه شدن تیغه اره یا فشار آوردن زیاد خودداری کنید. از انجام برش های با عمق غیر معمول بپرهیزید. فشار زیاد باعث به کارگیری بش از حد آن می شود و احتمال کج یا بلوکه شدن و به دنبال آن شکستگی تیغ اره یا ضربه به عقب افزایش می یابد.
- در صورت گیر کردن تیغه اره، ابزار برقی را خاموش کنید و قطعه کار را آرام و بی حرکت نگهدارید، تا تیغه اره کاملاً از حرکت متوقف شود. هرگز سعی نكنید تیغه اره در حال حركت را از شكاف بیرون بكشید، زیرا این عمل ممكن است پس زدن دستگاه را منجر گردد. علت گیر كردن و انسداد را پیدا کرده و آنرا بر طرف كنید.
- در صورت وجود ابزار برقی در قطعه کار، آن را روشن نکنید. پیش از ادامه با احتیاط برشکاری، بگذارید تیغه اره، سرعت کامل خود را بدست بیاورد. در غیر اینصورت ممکن است تیغه اره گیر کند، از قطعه کار بیرون بپردو منجر به پس زدن گردد.
- قطعه کارهای بزرگ را طوری تکیه کنید که خطر پس زدن با گیر کردن تیغه اره کاهش یابد. امكان خم شدن و تاب برداشتن قطعات بزرگ به دلیل وزن و سنگینی آنها وجود دارد. قطعه کار باید از هر دو طرف تیغه اره تکیه شود، یعنی هم در نزدیکی خط برش و هم در لبه.
- قطعه کار را در صورت امکان با گیره تثبیت کنید. در صورت نگه داشتن قطعه کار با دست، باید همیشه دستان خود را در فاصله 100میلیمتری از هر طرف تیغه اره قرار دهید. از این اره برای بریدن قطعات بسیار کوچکی که نمیتوان آنها را با گیره تثبیت کرد یا با دست نگه داشت، استفاده نکنید. چنانچه دست شما به تیغه اره بسیار نزدیک باشد، خطر بروز جراحت بر اثر تماس با تیغه بیشتر است.
- قطعه کار باید بدون حرکت و با گیره محکم شده باشد یا به طرف نگهدارنده و میز فشرده شود. هرگز قطعه کار را به طرف تیغه اره نرانید یا به صورت "دست آزاد" کار نکنید. قطعه کارهای شل و متحرک می توانند به بیرون پرتاب شوند و باعث جراحت گردند.
- اره را به داخل قطعه کار فشار دهید. از کشیدن اره در قطعه کار خودداری کنید. جهت ایجاد برش، سر اره را بلند کنید و آن را بدون برش دادن، بالای قطعه کار قرار دهید، موتور را روشن کنید، سر اره را پایین ببرید و تیغه اره را به داخل قطعه کار فشار دهید. در صورت برش همراه با کشیدن، این خطر وجود دارد که تیغه اره بلند شود و مجموعه تیغه اره با فشار به طرف کاربر پرت شود.
- هرگز دستان خود را در جلو یا پشت تیغه اره به صورت ضربدری بالای خط برش مورد نظر قرار ندهید. نگه داشتن قطعه کاربه صورت ضربدری یعنی نگهداشتن قطعه کار در طرف راست تیغه اره با دست چپ و بر عکس بسیار خطرناک است.
- هنگام چرخش تیغه اره، دستتان را به طرف نگهدارنده نبرید. فاصله ایمنی 100میلیمتر بین دست و تیغه اره چرخان را هرگز کم نکنید (برای هر دو طرف تیغه اره معتبر است). نزدیکی تیغه اره چرخان نسبت به دست شما ممکن است قابل تشخیص نباشد و شما زخمی شوید.
- قبل از برش، قطعه کار خود را بررسی کنید. در صورتی که قطعه کار دارای قوس یا خمیدگی است، آن را به گونهای که سمت خمیده به طرف نگهدارنده باشد، با گیره تثبیت کنید. همیشه اطمینان حاصل کنید که در سرتاسر خط برش بین قطعه کار، نگهدارنده و میز فاصلهای وجود ندارد. قطعههای کار دارای قوس یا خمیدگی ممکن است بچرخند و جا به جا شوند و باعث گیر کردن تیغه اره هنگام کار گردند. در قطعه کار نباید میخ یا اجسام خارجی وجود داشته باشد.
- تنها وقتی از ابزار برقی استفاده کنید که روی میز ابزار دیگری نباشد؛ قطعه کار باید روی میز قرار داشته باشد. چنانچه قطعات کوچک چوب یا اشیاء دیگر به تیغه اره در حال چرخش برخورد کنند، ممکن است بسیار سریع به فرد کاربر اصابت کنند.
- هر بار فقط یک قطعه کار را ببرید. قطعات کار روی هم گذاشته شده را نمی توان مهار کرد و ممکن است هنگام برش سر بخورند و باعث گیر کردن تیغه گردند.
- پیش از کاربری نسبت به قرار داشتن ابزار برقی روی یک سطح کاری صاف و سفت اطمینان حاصل کنید. یک سطح کاری صاف و سفت خطر لغزش ابزار برقی را کاهش می دهد.
- با برنامه کار کنید. هر بار هنگام تغییر شیب تیغه اره یا زاویه برش فارسی دقت کنید که نگهدارنده برای مهار کردن قطعه کار درست تنظیم شده باشد و با تیغه اره یا قاب محافظ تماس پیدا نمیکند. بدون روشن کردن اره و قرار دادن قطعه کار بر روی میز، یک مرحله کامل برش فرضی را انجام دهید تا از بی عیب بودن مرحله کار و قرار نگرفتن نگهدارنده در مسیر برش مطمئن شوید.
- در مورد قطعه کارهایی که دراز تر از طرف بالای میز هستند، نسبت به نصب یک تکیه گاه مثلا با یک کشویی میز یا نگهدانده های اره کاری اقدام کنید. قطعه کارهایی که پهن تراز ابزار برقی هستند، ممکن است در صورت نداشتن تکیه گاه واژگون شوند. در صورت افتادن یک تکه فلزی از قطعه کار یا واژگون شدن قطعه کار ممکن است قاب محافظ پایینی برداشته شود یا به طور کنترل نشده از تیغه اره پرتاب شود.
- از اشخاص دیگر جهت تکیه دادن با نگهداشتن قطعات کار استفاده نکنید. بی ثباتی حائل قطعه کار میتواند باعث گیر کردن تیغه اره یا جابهجا شدن قطعه کار در طول برش شده و شما و همکارتان را به سمت تیغه اره در حال چرخش بکشاند.
- تکه بریده شده نباید گیر کند با هیچ وسیلهای به تیغه اره فشرده شود. در صورت قرار گرفتن تحت فشار، برای مثال با استفاده از نگهدارندههای طولی، ممکن است تکه بریده شده با تیغه اره در گیر و با فشار به بیرون پرتاب شود.
- مناسب جهت ثابت نگه داشتن صحیح اجسام گرد مانند میلهها یا لولهها، همیشه از گیره یا تجهیزات مهار استفاده کنید. اجسام گرد هنگام برش میل به چرخش دارند که باعث گیر کردن آنها در تیغه اره میشود و قطعه کار را با دست شما به طرف تیغه اره میکشند.
- قبل از شروع برش روی قطعه کار، بگذارید اره به بیشینه سرعت خود برسد. این کار خطر پرتاب شدن قطعه کار را کم می کند.
- در صورت گیر کردن قطعه کار یا بلوکه شدن تیغه اره، ابزار برقی را خاموش کنید. تا متوقف شدن کامل اجزاء متحرک منتظر بمانید، دوشاخه و/یا باتری را بیرون بکشید. سپس جسم گیر کرده را جدا کنید. در صورت ادامه کار با وجود بلوکه، ممکن است باعث از دست رفتن کنترل یا آسیب دیدن ابزار برقی شود.
- پس از اتمام برش، کلید را رها کنید، سر اره را پایین نگه دارید و صبر کنید تا تیغه متوقف شود، سپس قطعه بریده شد را بردارید. نزدیک کردن دست به تیغه در حال حرکت بسیار خطرناک است.
- هنگام انجام نیم برش یا رها کردن کلید قبل از رسیدن سر اره به پایین ترین حد خود، دسته را محکم نگه دارید. عمل ترمز اره ممکن است سر اره را به طور ناگهانی پایین بکشاند و سبب وارد آمدن جراحت گردد.
- هرگز باقیماندههای برش و اشیایی از این قبیل را در حالی که ابزار برقی روشن است از محدوده برش دور نکنید. همواره ابتدا بازوی ابزار برقی را به وضعیت سکون اولیه بازگردانید و سپس ابزار برقی را خاموش کنید.
- پس از اتمام کار، تیغه اره را قبل از سرد شدن لمس نکنید. تیغه اره در اثر کار کردن بسیار داغ می شود.
- محل کار را تمیز نگهدارید. ترکیبات مواد بسیار خطرناک هستند. گَرد فلز سبک ممکن است آتش بگیرد یا منفجر شود.
- از تیغه های اره ساخته شده از فولاد آلیاژی با استحکام بالا (فولاد HSS) استفاده نکنید. اینگونه تیغه های اره ممکن است سریع بشکنند.
- کابل برق دستگاه را بطور مرتب کنترل کنید و در صورت ایراد و آسیب دیدگی کابل، آنرا منحصراً توسط خدمات و نمایندگی مجاز برای ابزار آلات برقی Bosch تحت تعمیر قرار دهید. کابل های رابط آسیب دیده را تعویض کنید. این باعث خواهد شد که ایمنی دستگاه شما تضمین گردد.
- هرگز از تیغه های اره کند، ترک خورده، خمیده شده یا آسیب دیده استفاده نکنید. تیغه های اره کند یا با دندانه هایی نامنظم در یک شکاف برش تنگ، باعث ایجاد اصطکاک بالا، گیر کردن تیغه اره و پس زدن (ضربه به عقب) می شوند.
- همواره از تیغه ارههای دارای اندازه و سوراخ نگهدارنده مناسب (مثلا شکل گرد یا لوزی) استفاده کنید. تیغه ارههایی که با قطعههای مونتاژ اره متناسب نباشند، به صورت غیر مدور حرکت میکنند و باعث از دست دادن کنترل میشوند.
- از عملکرد صحیح قاب محافظ و حرکت آزادانه آن اطمینان حاصل کنید. هرگز قاب محافظ تیغه را در حالت باز بودن آن، قفل و مهار نکنید.
- کف زمین را عاری از براده و بقایای فلز نگهدارید. ممکن است سر بخورید یا بیفتید.
- ابزار برقی را فقط در صورتی مورد استفاده قرار دهید که در سطح محل کار به غیر از قطعه کار هیچگونه ابزارهای تنظیم، تراشه های فلز وجود نداشته باشد. قطعات کوچک فلز یا سایر چیزها که با تیغه اره در حال چرخش تماس پیدا می کنند، می توانند با سرعت زیاد به کاربر برخورد کنند.
- هرگز ابزار را قبل از توقف كامل آن، ترك نكنید. ابزار و متعلقات در حال حركت ممكن است باعث آسیب دیدگی بشوند.
- ابزار برقی را تنها در حال روشن بودن به طرف قطعه کار برانید. در غیر اینصورت خطر پس زدن وجود دارد، چنانچه تیغه اره در قطعه کار گیر کند.
- از قرار گرفتن یا ایستادن روی این ابزار برقی خودداری کنید. این امر ممکن است باعث بروز آسیب دیدگی های جدی بشود، چنانچه ابزار برقی واژگون شود و یا شما بطور ناخواسته با تیغه اره تماس پیدا کنید.
- از ابزار برقی تنها برای برش خشک استفاده کنید. نفوذ آب به ابزار الکتریکی، خطر شوک الکتریکی را افزایش میدهد.
- برچسب های هشدار بر روی ابزار برقی باید همواره خوانا و مشخص باقی بمانند، روی آنها را هرگز نپوشانید.
- ابزار برقی به همراه یک برچسب هشدار لیزر ارسال می گردد (رجوع کنید به جدول "نمادها و مفهوم آنها").
جهت پرتو لیزر نباید به طرف افراد و یا حیوانات باشد و خودتان هم مستقیماً به پرتو لیزر یا بازتاب آن نگاه نکنید. این کار ممکن است منجر به خیره شدگی افراد، بروز سانحه یا آسیب دیدگی چشم گردد. |
- هیچ گونه تغییری در تنظیمات لیزر انجام ندهید. امکانات تنظیم ذکر شده در دفترچه راهنما را می توان بدون خطر استفاده کرد.
- از عینک دید لیزر (متعلقات) به عنوان عینک ایمنی استفاده نکنید. عینک دید لیزر برای تشخیص بهتر پرتو لیزر در نظر گرفته شده است؛ ولی محافظتی در برابر پرتو لیزر نمی کند.
- از عینک دید لیزر (متعلقات) به عنوان عینک آفتابی یا هنگام رانندگی استفاده نکنید. عینک دید لیزر دارای حفاظت کامل در برابر اشعه ماوراء بنفش نیست و تشخیص رنگ را کاهش می دهد.
- احتیاط – چنانچه سایر موارد کاربری یا تنظیمی یا روشهای دیگر غیر از مواد ذکر شده در این دفترچه به اجرا درآیند، می تواند منجر به قرار گرفتن خطرناک در معرض تابش پرتو گردد.
- هرگز لیزر تعبیه شده را با یک نوع لیزر دیگری جایگزین نکنید. کاربرد لیزر دیگری که با این ابزار برقی مطابقت نداشته باشد، می تواند خطراتی را برای افراد ایجاد کند.